Aan de Ganzepoot

Aan de Ganzepoot

zaterdag 18 juli 2015

Rit 1 - Nieuwport - Etaples-sur-Mer

Het is zover.
Een jaar na onze terugkeer van de vorige grote fietsreis langs de frontlijn van Ieper naar Triëste, is het zover. Na voor sommigen een jaar hard werken, en voor iedereen na een voorjaar van stevig trainen staan we te popelen om snel te vertrekken voor onze nieuwe grote fietsreis van 2015. Bestemming: Carcassonne. We zijn er mee weg!
. Nieuwpoort om 07.50 uur. Verzameling aan camping Kompas.
Yves met nog enkele instructies voor de verzamelde troepen.

Nog enkele raadgevingen van de vrouw.
Koning Albert I 
Zoals alle grote organisaties wordt er eerst een geneutraliseerde officieuze start gereden. We rijden over een kleine 2 km naar het standbeeld van deze koning aan de zee en aan het nabijgelegen sluizencomplex aan de Ganzepoot. In ons geval vanaf de plaats van samenkomst aan Kompas Camping naar het standbeeld.
Govaka in vol ornaat bij het standbeeld van Albert I
Officieel protocol
Een eerste persmoment, de officiële groepsfoto in de nieuwe Govaka wielertrui. We zien er allen heel plechtig en officieel uit.
Enkele super anciens zijn er weer bij.
Familie en vrienden nemen nog enkele foto's.
Sluizencomplex.
Na de officiële plichtplegingen aan de Ganzepoot zijn we echt vertrokken. Het is wel belangrijk even stil te staan aan het belang van dit sluizencomplex. In de nacht van 29 op 30 oktober 1914 draaide sluizenwachter Cogge de sluis open en zette daardoor de vlakte achter de Ijzer onder water.
Na een 20 km een eerste stop aan de Dodengang.
Via kleine fietswegen komen we aan de Ijzer en vinden we de "Dodengang" tegen Diksmuide. Een eerste stop voor natuurlijke behoefte en enkele foto's.
De eerste stop van de 1ste rit aan de Dodengang .
Aan de Dodengang te Diksmuide.
Watou.
De eerste grote bevoorrading krijgen we iets voor de Belgisch-Franse grens in Watou na 56 km rond 10.10 uur. Dat was wel hoognodig. De meeste deelnemers waren reeds rond 04.00 uur opgestaan, of zelfs nog wat vroeger. Vermits we nog in de officiële fietstruien rondtoerden van Govaka, was het een ideaal moment voor enkele groepsfoto's.
De 7 fietsende sportieve dames: Gina, Hilda, Marijke, Gaby, Chris, Irène en Lieve.
Frankrijk.
Iets voorbij Watou verlaten we het Belgisch grondgebied en fietsen we Frankrijk binnen. Het is dan iets na 11.00 uur.

Cassel.
Na 72 km en iets voor 12.00 uur bereiken we in Frans-Vlaanderen de stad Cassel. Bij de wielerliefhebbers heel bekend. Dit is de eerste beklimming waarbij de top op 160 m hoogte ligt. Dit stadje behoorde destijds tot het graafschap Vlaanderen. Omwille van de strategische ligging op een heuvel was het in de geschiedenis vaak het toneel van bloederige veldslagen.  We krijgen de eerste kasseien onder de wielen. Een lastige beklimming naar het centrum op de kasseien. Enkele lepigaards vonden het asfaltstrookje aan de zijkant.

St-Omer.
We rijden al een geruime tijd doorheen de regio Nord-Pas-de-Calais. In de omgeving La Coupole, een lanceerbasis voor de V2 raketten. Het is een kleine vissershaven in het departement Pas-de-Calais. Na een goede 90 km bereiken we St Omer waar de wekelijkse markt het centrum de doorgang belemmerde. We mochten of konden niet door het centrum. Geen probleem, onze 2 gidsen, Eddy M. en Yves V.H. loodsten ons naar de goede route.

Profiel van de 1 ste rit.
Na een vlakke aanloop, met als enige moeilijkheid Cassel, begint het toch al erg heuvelachtig te worden vanaf het 95 km punt.

Ravitallering.
Een tweede bevoorrading krijgen we aan een mooie locatie aan een sportveld in de buurt van Bourthes. Het is dan 14.00 uur en we zijn toch al 123 km ver.  De ravitaillering wordt naar jaarlijkse traditie perfect georganiseerd door Marc, Ingrid en Marcel.
Na de 2de bevoorrading na 123 km, terug van start.
Etaples-sur-Mer
Dit plaatsje ligt aan zee aan de Opaalkust, ongeveer 30 km ten zuiden van Boulogne-sur-Mer. We logeren in het Kyriad hotel. Een variant op de Campanile keten.

Ritgegevens:
Afstand:                155 km
Hoogtemeters:      1.069 m
Vertrek:                08.00 uur
Aankomst:            16.20 uur

Meteo te  Etaples-sur-Mer
We hebben de ganse dag gereden bij een aangename temperatuur. Tot voor de middag nog bewolkt, daarna volle zon. Wel een sterke zuid-westenwind. Dat is enkel een probleem voor de fietsers aan de kop van het peloton: Eddy en Yves.
Temperatuur: Min.: 14°, max. 28°, gemiddelde temperatuur: 22°
Parcours van Nieuwpoort -> Etaples-sur-Mer
Profiel rit 1: Nieuwpoort - Etaples-sur-Mer.
Tijdens het avondeten.

5 opmerkingen:

  1. Groetjes uit druilerig Meerle aan opa Jos van Kobe en Vince en oma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Proficiat aan Jozef Hens voor de mooie en duidelijke blog. Aangenaam om te lezen en heel overzichtelijk. Dank je wel in naam van alle bloglezers. Groetjes Tonia uit Mjeel.

    BeantwoordenVerwijderen