Aan de Ganzepoot

Aan de Ganzepoot

zondag 26 juli 2015

Rit 9: Auch -> Tarascon-sur-Ariège

Kort verslag.
Na 1.419 km en na rit 9 aangekomen in Tarascon-sur-Ariège. Vertrokken in Auch om 08.00 uur bij 13°, maar mooie blauwe lucht. Temperatuur liep geleidelijk op, te warm om te fietsen bij 32°. Afstand 167 km en 1.954 hoogtemeters.  We zitten dicht bij Andorra aan de voet van de Pyreneeën. Fantastisch mooi landschap, bijna geen verkeer, maar zeer warm. Weinig wind. Aankomst rond 18.00 uur
Vertrek te Auch Campanile hotel 08.00 uur.
Zuiden van Frankrijk.
We rijden op deze voorlaatste dag tot in het uiterste zuiden van Frankrijk. Nog meer naar het zuiden kan bijna niet.
Op ons programma: we rijden door de departementen, Gers, Haute-Garonne, Hautes-Pyrenées, Ariège. Allemaal namen die het thuisfront moet doen dromen van prachtige landschappen, steile hellingen, mooie gorges, valleien, woeste rivieren. Wij dromen er niet van, maar genieten ervan.
Schitterende omgeving na 45 km voorbij Auch.
Sommigen verwarren genieten met lijden, afzien, zwoegen, zweten. Maar zoals altijd, dat zijn achteraf de leukste herinneringen. 'No pain, no gain'. Of: 'Il faut souffrir pour être heureux', we zijn tenslotte in Frankrijk.

Ariège.
We fietsen door dit departement dat aan Spanje en Andorra grenst. Het is bekend voor de talrijke holen die dit berggebied beroemd hebben gemaakt. We hebben alleszins geen holbewoners meer gezien. Het schijnt dat er nog beren kunnen ronddolen.
Kruisweg bij de "Eglise de Raynaude".
Eglise de Raynaude.
Op de route tussen Saint Gaudens en de grot van Mas-d'Azil, in het begin van de echte Pyreneeën is er een merkwaardige kerk met bijhorende kruisweg. Een overblijfsel van vroeger grotten. Zou men dat daar gebouwd hebben  zodat men dichter bij de hemel komt? Alleszins een leuke en goed bezocht bouwwerk. Wij maken er een klein omweg voor.
Klassieke foto zoals in onze schooltijd. De broeder, of de proost, of onze begeleider centraal in het midden, zoals het hoort. Aan de Eglise de Raynaude.


Jos V.B., Leo, Dirk, Frans.
Eglise de Raynaude.
Grotte du Mas-d'Azil
Onze 2 de grote bevoorrading wordt geregeld aan het begin van de grotten van Mas-d'Azil. We zijn dan  117 km ver en het is ondertussen 14.45 hr geworden. Deze grot is een 500  lange tunnel uitgesleten door de rivier de Arize.
Grotte du Mas-d'Azil.
We rijden door deze 500 m lange tunnel (zonder licht) hetgeen een verfrissing is. Het is er merkelijk koeler dan in de open lucht.
Grotte du Mas-d'Azil
Foix.
Op enkele kilometers voor het einddoel van deze rit komen we nog door Foix. Van ver ziet men het kasteel boven de stad uitsteken. Het is een populaire bezienswaardigheid onder de vakantiegangers als ze in  de Ariège verblijven.
Kasteel van Foix.
Tarascon-sur-Ariège.
Dit dorpje ligt op enkele kilometers van de grens met Spanje.  40 km verder is men in Andorra. Iets te ver om even gauw over en weer te rijden om taks-vrij iets te gaan kopen dat we toch niet nodig hebben.  Deze gemeente ligt aan de gelijknamige rivier, de Ariège. We logeren trouwens aan deze rivier. Tijdens rit 12 van de Tour de France zijn de renners hier voorbijgekomen in een geweldige hagelstorm. Zij reden, evenals wij, richting plateau de Beille. Na 2 km draaiden zij rechtsaf  terwijl wij linksaf de beklimming van de Col de Pailhères (Col HC) zullen beklimmen.
Onze Mark en Ingrid vertrekken naar de volgende plaats.
Logies.
Ons logies: Hotel Confort, gelegen aan de oever van de rivier in het hart van de Pyreneeën en in het historisch hart van Tarascon-sur-Ariège. Het voorlaatste hotel van onze grote doortocht doorheen Frankrijk van noord naar zuid, vooraleer morgen terug naar het noorden te fietsen.
Hotel Confort aan de Ariège.
Ritgegevens.
Afstand:                 167 km
Hoogtemeters        1954 m
Vertrek:                  08.00 hr
Aankomst:              18.00 uur
Bevoorrading:      1ste na 67 km om 11.30 uur
                             2de na 117 km om 14.45 uur

Profiel rit 9: Auch - Tarascon-sur-Ariège.

3 opmerkingen:

  1. Ondanks de zware inspanningen zie ik alleen maar lachende gezichten op de foto's, veel moed nog voor de laatste zware km's. Gina en Ed groetjes van onze pa, hij vond de foto's ook mooi, groetjes Anne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amaai, ziet er goed uit. Geniet maar van de warmte.. hier is het heel wat minder. Paraplu bij de hand houden.. mooie streken daar... de laatste dagen... fiets ze goed... wij genieten hier allen van de prachtige blog en verslagen. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geniet van de laatste dag zon, zodat we neger en negerin kunnen ophalen dinsdag. Breng het zonnetje maar mee, want de kleine M wacht al op jullie. M & M (de reactie dat wij dochter en schoondochter van G & G zijn, is kennelijk nooit door gekomen).

    BeantwoordenVerwijderen